Γράφει ο Δημήτρης Τόλιας

Δεν έχω άλλη λέξη για να περιγράψω τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Παλατίων και Σκάλας Ωρωπού. Είναι το συναίσθημα που νιώθουν σήμερα γονείς, δάσκαλοι, κάτοικοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σχολείο αυτό. Αγανάκτηση. Ένα σχολείο στο οποίο είχα την τιμή να φοιτήσω, να μάθω γράμματα και να περάσω όμορφα παιδικά χρόνια.

Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας θα ανοίξει το σχολείο με μαθήματα…σε προκατ

Λυπάμαι να βλέπω αυτή την κατάσταση. Απορώ πως είναι δυνατόν για ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και χρόνια να φτάνουμε Σεπτέμβρη του 2023 και να ανακοινώνεται πως τα παιδιά θα μείνουν εκτός των θρανίων τους τουλάχιστον μια εβδομάδα. Και θα πάνε στο σχολείο με καθυστέρηση όχι γιατί το κτήριο θα είναι έτοιμο. Θα πάνε γιατί τότε θα έχουν ετοιμαστεί τα προκατ τα οποία θα τοποθετηθούν στο προαύλιο.

Θα κρύψουν τα γήπεδα, τις εξέδρες, τους ελεύθερους χώρους και τα παιδιά τελικά θα προαυλίζονται ανάμεσα σε λαμαρίνες, φράχτες, πλαστικούς τοίχους, τσιμέντα και κάγκελα δίπλα σε έργα. Λες και βρισκόμαστε σε στρατόπεδο ή λες και είμαστε σε πόλεμο.

Δεν θέλω προσωπικά να αναφερθώ στις ευθύνες. Είναι προεκλογική περίοδος και πολλοί θα θεωρήσουν αν καθίσω και αναλύσω όσα έδειξε η δημοσιογραφική έρευνα που εκτελούμε εδώ και έναν μήνα, πως κάνω αγώνα εναντίον της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Είναι τόσο σκληρά όσα πρέπει να ειπωθούν και τόσες οι παραλείψεις, τα λάθη και η κωλυσιεργία εκ μέρους της διοίκησης που θα θεωρηθώ προπαγανδιστής. Θα είναι όμως απλώς τα όσα έχουν συμβεί διοικητικά. Άλλωστε δεν έχουν σημασία οι ευθύνες, αλλά να τελειώσει το θέμα και τα παιδιά να έχουν ένα σχολείο που τους αξίζει. Δεν θα μιλήσω λοιπόν για ευθύνες.

Δεν μπορώ να μην περιγράψω όμως όσα μου δήλωσαν Δάσκαλοι και γονείς όλο αυτό το διάστημα και περισσότερο την ημέρα της διαμαρτυρίας. «Δημήτρη γράψε κάτι. Εδώ πήγαινες σχολείο και εσύ. Αυτό που θα φτιάξουν εδώ θα είναι φυλακή. Είναι απαράδεκτο το πως επέτρεψαν να φτάσουμε εδώ» μου είπε ένας εκπαιδευτικός ενώ μια μητέρα μου είπε πως «αν ξέραμε πριν τον αγιασμό που θα φέρναμε τα παιδιά μας, προτιμούσα να κάνω παραπάνω χιλιόμετρα παρά να το φέρω εδώ. Δεν μας ενημέρωσε κανείς. Απλά αποφασίσουν και διατάζουν». «Είναι ντροπή», «απαράδεκτο», «γιατί;», “αναλγησία”, «είναι φιάσκο». Αυτά ακούω όλες αυτές τις ημέρες. Αγανάκτηση θα πω εγώ, χωρίς να αναφέρω κάτι περισσότερο.

Στη συγκέντρωση της διαμαρτυρίας βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και των γονέων και των διδασκόντων. Τα είπαμε και τα ξαναείπαμε. Οι γονείς αγανακτισμένοι κράτησαν μονάχα τη φράση του Αντιδημάρχου κ. Ηλιάσκου: «Δευτέρα το σχολείο θα ανοίξει» δήλωσε.

Ο Σύλλογος διδασκόντων εξέφρασε την έντονη δυσσαρέσκεια του “για την απαξιωτική αντιμετώπιση απο την πλευρά του Δήμου” σε ‘εγγραφο που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Συνδυασμός Προοπτική για τον Ωρωπό:

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού:

Όσα ειπώθηκαν απο τον Αντιδήμαρχο και τον Δήμαρχο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα του Σχολείου (27:30)