Στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού που συνεδρίασε την 24/7/2023 , μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήθηκε ο αυξημένος κίνδυνος, όσο αφορά την πρόκληση πυρκαγιάς, από την ρίψη βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων , με τη συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και των ανέμων. 

     Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα των διατάξεων του Ν. 456/76  ΄΄περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων ΄΄ και Π.Δ. 293/77 ΄΄ περι περιορισμών και λήψεως μέτρων αποτροπής κινδύνων εκ της καύσεως βεγγαλικών κλπ ΄΄ , η καύση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων επιτρέπεται μόνο για λόγους ψυχαγωγίας του κοινού κατά τις επίσημες τελετές και εορτές , υπό αυστηρές προϋποθέσεις και κατόπιν σχετικής αδείας της αρμόδιας αστυνομικής αρχής. 

     Οι εκδηλώσεις (αρραβώνες– γάμοι – βαφτίσια – εγκαίνια καταστημάτων- γενέθλια- ονομαστικές εορτές) ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στις προαναφερόμενες διατάξεις.

    Οι παραβάτες για κατοχή – καύση πυροτεχνημάτων διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος (αυτόφωρη διαδικασία) και αφορά το σύνολο των υπαιτίων κατά περίπτωση (έμπορο, υπεύθυνο ρίψης βεγγαλικών,  ιδιοκτήτη καταστήματος- κτήματος και ιδιώτες) ενώ επιβάλλονται και τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε περίπτωση δε, πρόκλησης πυρκαγιάς από καύση πυροτεχνημάτων- βεγγαλικών εφαρμόζονται επιπλέον οι διατάξεις του άρθρου 264 Π.Κ ΄΄Εμπρησμός΄΄.

   Ας τηρήσουμε με ευλάβεια και ευσυνειδησία τις υποδείξεις και τις συμβουλές των αρμοδίων Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας,

   Ας μην γίνουμε άθελα μας αρνητικοί πρωταγωνιστές και μια στιγμή χαράς για εμάς,  τους φίλους και συγγενείς μας μετατραπεί σε μια δυσάρεστη κατάσταση.

  Ας συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια που γίνεται για την πρόληψη των πυρκαγιών

και προστασία των Δασών μας

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Αλέξανδρος ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΣ

Αστυνόμος Β΄