Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση – Τι προβλέπει το σύστημα «multiple choice»
Το Oropos News εδώ και μήνες σας είχε ενημερώσει ότι επίκεινται ραγδαίες αλλαγές στον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, στην κοινή συνεδρίαση των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ στις 28 Απριλίου θα ανακοινωθούν σημαντικές αλλαγές σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Αρχικά, έχει «κλειδώσει» η απόφαση του Υπουργείου το όριο της απευθείας εκλογής να είναι μόλις το 40%. Ουσιαστικό, αυτό σημαίνει πως όποιος υποψήφιος Δήμαρχος συγκεντρώσει άνω του 40% των ψήφων εκλέγεται απευθείας χωρίς άλλη διαδικασία.
Η δήλωση του Υπουργού σε σημερινή συνέντευξή του πως «οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα κρίνονται από τον πρώτο γύρο» σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα της «δεύτερης» ψήφου. Οι ψηφοφόροι δηλαδή, στην επιλογή για Δήμαρχο, θα έχουν δύο επιλογές. Θα μπορούν από τους υπόλοιπους υποψηφίους να επιλέξουν μια δεύτερη επιλογή.
Συνεπώς, αν κανένας δεν συγκεντρώσει το 40% της απευθείας εκλογής, θα καταμετρηθούν οι δεύτερες επιλογές, και το ποσοστό θα προστεθεί στα αρχικά ώστε να εκλεγεί Δήμαρχος εκείνος με το υψηλότερο ποσοστό.
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε το 2028, σε 4 σχεδόν χρόνια από τώρα βρίσκεται στην τελική φάση η διαδικασία σύνταξης του Νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που περιλαμβάνει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Ένα από τα κομμάτια τα οποία θα αλλάξει είναι ο τρόπος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών εστιάζοντας στην κατάργηση του δεύτερου γύρου[…] η πρόταση είναι να πάμε σε εκλογή ενός γύρου, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκλογέα μιας δεύτερης εναλλακτικής ψήφου στο ψηφοδέλτιο».
Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμα ότι «είναι ένα κομμάτι μόνο ο τρόπος εκλογής. Υπάρχουν πάρα πολλές σημαντικές αλλαγές οι οποίες συζητιούνται αυτή τη στιγμή. Από τον τρόπο διακυβέρνησης, από τον τρόπο της οικονομικής διαχείρισης και κυρίως εκεί που θα εστιάσουμε και τον επόμενο μήνα είναι ο τρόπος ανακατανομής και ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών επιπέδων του κράτους, είτε του κεντρικού κράτους, είτε των δήμων, είτε των περιφερειών μας».
Στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ είχαν αναγγελθεί σημαντικές αλλαγές όπως την εκλογή υποψηφίων σε κοινό ψηφοδέλτιο με κατάργηση της εντοπιότητας των κοινοτήτων, την εκλογή Δημοτικών Συμβούλων “Επικρατείας” χωρίς σταυρό κ.α.
Πρόκειται, αν επιβεβαιωθεί, για ένα εκλογικό σύστημα που θα ευνοεί σε πρώτο βαθμό τους Δημάρχους καθώς εγκλωβίζει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο «υποχρέωσης» σε έναν γύρο, ενώ με τις δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής και των μελών της -λόγω θέσης και σχέσης εξουσίας- να έχουν καθημερινή επαφή σε μια σειρά τομέων της κοινωνίας και σε προσβάσεις που κανένας «εκτός» δεν μπορεί να έχει.
Από την άλλη ωστόσο, η ανέμελη και ανεπηρέαστη δεύτερη επιλογή θα δημιουργήσει θετικές «παρενέργειες» στο σύστημα. Οι πιο εναλλακτικοί συνδυασμοί που θα κατέληγαν τρίτοι – τέταρτοι λόγω χαμηλής ευελιξίας θα έχουν την ευκαιρία τους να αποσπάσουν με καινοτόμες ιδέες και φρέσκο πρόγραμμα τις δεύτερες ψήφους των ψηφοφόρων των «μεγάλων» και σε ενδεχόμενο που οι ισχυροί ή ο ισχυρός δεν συγκεντρώσει το 40% να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη Δημοτική Αρχή.
Ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστούν οι κανόνες του νέου αυτού εκλογικού συστήματος και επιπλέον, να φανεί κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση στο διαχειριστικό κομμάτι και στην κατανομή αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών.
*Ανάλυση: Δημήτρης Τόλιας